Netwerken, hoe ga jij ermee om?

Netwerken, hoe ga jij ermee om?

netwerken6Netwerken, we weten allemaal dat het echt wel belangrijk is in elke business, met netwerken kom je verder. Netwerken is DE manier om klanten te vinden en ook op de hoogte te blijven. De een is van nature een echte netwerker, de ander moet het zich echt aanleren. Ik behoor zelf in de laatste categorie. Oke de mensen die mij goed kennen, zullen zeggen, “lekker kletsen kan die Debby wel”, maar toch… Juist daarom heb ik een aantal netwerktips op een rijtje gezet. Uiteraard hoor ik graag wat jij nog meer voor tips hebt. Twee weten (en kennen) meer dan één!

Nuttige netwerktips:

– Een netwerkevenement is een zakelijke ontmoeting dus behandel het ook zo. Wees voorbereid en kom ruim op tijd. Kom zelfs te vroeg, je kunt de gastheer of gastvrouw een handje geven en vragen wie de andere gasten zijn, of de lijst even scannen.

– Neem zelf het initiatief om mensen aan elkaar te introduceren. Mensen die niet goed zijn in zichzelf voorstellen zullen je hier dankbaar voor zijn en ook zal het je reputatie als goede netwerker ten goede komen.

– Voorkom dat je met borden en glazen moet jongleren en houd je rechterhand vrij voor het schudden van handen om jezelf voor te stellen.

Geef tips die jouw geholpen hebben door aan je gesprekspartners. Richt je op het helpen van anderen. Je begint meestal met geven voordat je gaat nemen, geef meer dan je neemt. Netwerken is wederzijds begin met het meedenken met een ander.  Als je alleen aan je zelf oden denkt tijdens het netwerken, zal je weinig succes boeken.

– Een goede opvolging is de beste manier om te scoren en het opbouwen van een relatie. Na de netwerkbijeenkomst linken via Social media, bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook en Twitter (zorg dat je gegevens op deze sites compleet zijn.), contactgegevens opslaan, toegezegde informatie mailen, vervolgafspraken plannen.

– Verzamel visitekaartjes en berg ze systematisch op. Schrijf bij het kaartje waar je diegene hebt ontmoet, en wat jullie eventueel voor elkaar kunnen betekenen.  Wanneer je zelf een visitekaartje weggeeft, geef er dan altijd minimaal twee, één voor de eigen administratie en de andere kan hij of zij weggeven aan een prospectus.

– Stel jezelf altijd voor aan mensen die je niet kent. Hierdoor straal je zelfvertrouwen en kracht uit. Bovendien voorkom je ongemakkelijke situaties. Begin het gesprek op een luchtige manier, zoek naar gemeenschappelijke punten tussen jezelf en de anderen.

– Als je weet wat je wilt en daar met anderen over praat, komen informatie en contacten van je netwerkpartner vaak als vanzelf naar boven. 

Stel je doelen. Lopen er potentiële klanten rond? Spreek dan met jezelf af hoeveel vervolggesprekken je minimaal wilt scoren.

Blijf niet plakken bij je veilige groepje. Daag jezelf uit en neem zelf initiatief! Je netwerklijst moet groter worden, dus je kunt niet te lang met iedereen praten. Het is helemaal niet onbeschoft om het einde van het gesprek aan te kondigen: “Ik vind het hartstikke leuk om met je door te praten, maar ik wil nog wat andere mensen spreken. Zullen we kaartjes uitwisselen?” Wacht ook niet in een hoekje af tot iemand jou aanspreekt maar durf zelf onbekende mensen aan te spreken. Stel jezelf voor en vraag wie de ander is en wat hij of zij doet.

Bedank mensen wanneer ze iets voor je hebben betekend.

– Stel mensen aan elkaar voor, en geef ze beiden een korte en positieve introductie.

Zoek gelijkgestemden. Het kan best een beetje eng zijn een zaal vol onbekenden. Maar vaak zijn er meerdere mensen die ongeveer hetzelfde gevoel hebben. Als je niet een enorme held bent in op vreemden afstappen – ondernemers zijn soms net mensen – zoek je allereerst naar iemand die compatible oogt. Die hoogste baas van Shell komt daarna wel aan de beurt.

Geef niet te snel op! Denk niet te snel dat een bepaald contact je niets zal opbrengen. Onderhoud ook die relaties waar je niet direct gebruik van kunt maken, want vaak komen ze je later toch van pas. En zorg dat je contacten op de hoogte zijn van jouw bezigheden, zodat ze je eventueel kunnen doorverwijzen naar iemand uit hun netwerk. Ieder contact heeft waarde, je weet nooit met wie degene met wie je praat is getrouwd, mee werkt of aan is gerelateerd.

En tot slot…. Wees jezelf en maak LOL

Plaats een reactie

?>